Single Blog

Ja, NU ga ik er echt voor!

Een nieuw jaar, na je vakantie, de zomer komt eraan.

Dit zijn de momenten waarop veel mensen denken: Nu ga ik het echt doen!

Nu ga ik echt beginnen met gezonder eten, afvallen, sporten.

Nu pak ik het gelijk goed aan.

Ik eet nooit meer taart. Ik ga 3 keer in de week sporten. Over 3 maanden loop ik de marathon. Ik ga nu gelijk naar de winkel voor een goede outfit, zodat ik er echt tegenaan kan. Wie herkent dit nu niet?

De lat wordt dan gelijk heel hoog gelegd. Te hoog. Het is goed om doelen voor jezelf te stellen, maar het moet wel haalbaar blijven.

De kans dat het niet lukt, is heel groot. Met alle gevolgen van dien. Afvallen lukt niet meer, er komen weer kilo’s bij. (Het berucht jojo-effect.) Ook gevoelens van mislukking. ‘Wat ben ik ook een slappeling dat ik het niet volhoud.’ Wat er vaak niet aan helpt om beter in je vel te komen zitten.

Vaak zit je al niet lekker in je vel. Je hebt niet voor niets dat besluit genomen. Ook herkenbaar?

Nu pak ik het gelijk goed aan.

Om te beginnen: je bent geen slappeling! Je plannen zijn erg goed.

Je bent alleen 1 ding vergeten. Dat is een goed plan van aanpak maken.

Het is bewezen dat het minstens 62 dagen duurt voordat iets een nieuwe gewoonte is. Dat betekent dus ook dat het even duurt voordat een slechte gewoonte is vervangen door een goede.

Daarom werkt het beter als je het stap voor stap aanpakt. Kijk eens naar de volgende tips.

Tip 1: begin rustig met sporten

Verwacht niet van jezelf dat je 5 keer in de week fanatiek gaat sporten. Begin rustig aan. Houd er rekening mee dat je conditie opgebouwd moet worden. Dat je lichaam er weer aan moet wennen. De marathon lopen kan over een jaar ook nog.

Tip 2: gun jezelf ook gewoon wat lekkers

Schrap niet gelijk al het ongezonde. Dat ga je ook niet volhouden. Als je gezond eet en beweegt dan kan een stuk taart soms ook gewoon. Ga op zoek naar gezonde vervangers van ongezond eten. Ook dat kan gewoon heel lekker zijn! Kijk samen met een professional hierna.

Tip 3: stel kleine doelen

Als we het besluit hebben genomen, willen we het ook gelijk. We vinden dan vaak ook dat we dan pas onszelf een schouderklopje mogen geven. Dat levert vaak een hoop frustratie op.

Stel kleine doelen. Dat houdt het overzichtelijk en leuker. Beloon je ook jezelf als je een doel hebt behaald. Koop een mooie bos bloemen voor jezelf. Ga naar die ene leuke film.

 

Comments (0)

© Copyright 2017 - Yourfitcoach.nl - Arian van Dijk