Je bent wat je denkt dat je bent
Deze keer gaan we het hebben over mindset. Bijna elke expert praat erover en in deze blog gaan we je vertellen hoe wij het zien en je helpen je mindset te veranderen door kleine aanpassingen. Als het slechts 1% is, geeft elke 1% verbetering je zoveel op de lange termijn.
Mindset is een veelgebruikt woord tegenwoordig en je ziet het zo vaak in allerlei contexten. Maar wat is mindset precies? We weten niet hoe anderen ernaar kijken, maar wij zien het als volgt:
Naar onze mening is mindset de manier waarop je naar jezelf kijkt. Misschien zegt dikke Van Dalen iets anders. Maar in onze context en ervaring is dat het. Tenminste, zo gebruiken wij het.
Nu de uitleg waarom wij het op deze manier zien. Wij denken dat mindset gaat over de manier waarop je naar jezelf kijkt. Als je jezelf beschouwt als een opgever, geef je snel op. Als je jezelf beschouwt als een doorzetter, vertoon je het gedrag van een doorzetter. Het geweldige hieraan is dat door anders te denken, je anders begint te handelen. Dus als je in de eerste categorie valt of andere eigenschappen hebt die je belemmeren, is er nog hoop.
Hoe komen wij aan deze wijsheid? Goede vraag! Talloze studies zijn uitgevoerd door verschillende slimme mensen die dit weten en het blijkt dat je gedachten een grote invloed hebben op je acties. Onderzoek is leuk, maar praktijkvoorbeelden zijn beter.
Zodra je je realiseert wat je gedachten zijn, kun je er iets mee doen. Je gedachten kunnen je enorm voor de gek houden. Hier een voorbeeld. Denk aan een citroen. Er gebeurt waarschijnlijk iets in je mond en je krijgt een licht waterige mond. Is er een citroen? Nee. Dit is wat je gedachten doen. Niet overtuigend? Een ander voorbeeld dan. Denk aan de mooiste man of vrouw die je kent en met wie je ooit een beschuit zou willen eten. Er gebeurt iets in je buik en helaas voor de meesten is hij of zij niet eens in de buurt of in het ergste geval is hij of zij niet eens geïnteresseerd. In je gedachten heb je al van alles met hem of haar gedaan en dat geeft je een bepaald gevoel. Is er iets gebeurd? Helaas niet, voor de vrijgezellen en gelukkig niet voor de drukbezette lezers. Dit is een typisch geval waarin je hoofd bepaalde emoties of gevoelens aanstuurt.
Deze voorbeelden hebben niets of heel weinig te maken met het veranderen van je levensstijl. Maar wat dit voorbeeld aangeeft, is dat wanneer je gedachte je ergens naartoe brengt, het een fysieke reactie veroorzaakt. Een beetje een kromme zin, maar we weten niet echt hoe we het anders moet formuleren. Je kunt het nog eens lezen om te zien of het duidelijk is wat we bedoelen.
Wat kun je met deze wijsheid doen? Wat we je met deze blog willen meegeven, is dat je de gedachten die je hebt kunt beheersen. Stel je voor dat je jezelf als een opgever beschouwt? Ben je echt een opgever? Ben je een opgever met alles? Stel je voor dat je in je auto rijdt en je de weg niet meer weet? Stop je dan de auto en zeg je, ‘Nou, ik weet het niet meer, ik blijf hier.’? Nee natuurlijk niet. Je zoekt de juiste weg, tenslotte heb je nog genoeg benzine en als dat niet het geval is, vul je gewoon bij het dichtstbijzijnde tankstation en ga je verder. Dus eigenlijk ben je niet altijd een opgever. Want in dit voorbeeld weet je dat alles goed zal komen.
Je levensstijl veranderen is bijna hetzelfde, misschien zelfs gemakkelijker dan je weg terugvinden. Het enige wat je hoeft te doen is bewuster eten, sporten, goed slapen en volhouden.
Denk aan de benzine als de jaren die je nog hebt om te leven, in veel gevallen genoeg tijd om er iets aan te doen. De juiste weg is je gezondere levensstijl. En natuurlijk kun je af en toe een omweg nemen, door een glas wijn, bier, frietjes of iets anders minder gezonds te nemen. Maar wees je ervan bewust dat het langer zal duren om op je bestemming te komen. Maar iedereen doet het op zijn eigen manier. En doe het op een manier die je de rest van je leven kunt volhouden.
We hebben nog een kleine opdracht voor je.
Deze week, overweeg welke gedachten je ervan weerhouden je doelen te bereiken
Vraag jezelf af waarom je deze gedachten hebt? (bijv. bepaalde acties aan jezelf rechtvaardigen, geen pijn willen voelen, jezelf willen bewijzen aan anderen, om aandacht vragen, etc.)
Overweeg of deze gedachten je verder zullen helpen
De laatste stap is om goed na te denken over welke gedachten je verder zullen helpen en probeer ze een week uit.
Een laatste houtenbord-eenregelige om dit mindsetverhaal af te ronden.
Als de soep heet is, wacht dan even voordat je gaat eten.