Help, hoe kom ik gezond door de feestmaand heen!

Help, hoe kom ik gezond door de feestmaand heen!

Uitzien naar de feestdagen. Opzien tegen dat getal op de weegschaal in januari. Al dat lekkere maar voornamelijk ongezonde eten. Hoe ga ik dit allemaal weerstaan.

Herken je dit ook?

Hieronder geef ik je een aantal tips om de feestdagen bewuster en gezonder door te komen.

Tip 1. Zet geen snoep op tafel als decoratie

Kun je nooit van al die heerlijke chocolade afblijven? Zet het dan niet op tafel als eetbare decoratie. Vind je dat het er leuk uitziet, zet dan een heerlijke fruitschaal neer met makkelijk eetbaar fruit. Denk aan appels, mandarijnen, druiven en bananen.

Het is niet nodig om de hele dag te snacken, alleen omdat het bijna Kerstmis is. Dat is een keuze die je zelf kunt maken. Je kunt kerstsfeer creëren, zelfs zonder kerstkransen op tafel.

Tip 2. Ga niet met een lege maag het huis uit

Voordat je het huis verlaat om naar het kerstdiner te gaan, zorg ervoor dat je al iets hebt gegeten. Denk dan aan voedsel rijk aan vezels. Dit zou appels kunnen zijn, een kom havermout of een speltbroodje met tomaat. Dit maakt je minder hongerig en het maakt het gemakkelijker om de chocoladetaart te vermijden, of in ieder geval te beperken tot 1 stuk in plaats van 3 stukken.

Tip 3. Eet langzaam en geniet ervan

Focus niet op de hoeveelheid voedsel, maar kies voor kwaliteit. Voordat je gaat opscheppen, kijk naar wat je echt wilt eten. Geniet van de lekkerste gerechten, neem de tijd om van het eten te genieten. Eet langzaam en proef echt de smaak.

Als je snel eet, zul je binnen korte tijd vol zitten zonder eigenlijk te proeven wat je hebt gegeten. Dat is jammer, want je eet dat uitgebreide kerstdiner niet om te overleven, maar eerder om van de heerlijke smaken te genieten.

Tip 4. Stop als je vol zit

Het klinkt zo logisch, maar je bent er waarschijnlijk al zo vaak ingetrapt. Stop als je vol zit.

Voel je jezelf vol worden? Stop dan met eten. Stop in ieder geval met het eten van voedsel dat moeilijk te verteren is, zoals vlees. Realiseer je wanneer je genoeg hebt gegeten en ervan genoten. Nog meer genieten komt waarschijnlijk met een fysieke en mentale prijs.

Is het niet veel fijner om later in slaap te vallen, in plaats van ‘s nachts opgeblazen en misselijk te zijn?

Tip 5. Maak je eigen eten

Misschien te laat voor dit jaar, maar ik kan alvast iets voorstellen voor volgend jaar. Als je verantwoordelijk bent voor je eigen eten, ben jij degene die beslist wat er op tafel staat. Je kunt gemakkelijk een koolhydraatarm kerstdiner bereiden.

Tip 6. Informeer vrienden en familie

Laat je vrienden en familie weten dat je aandacht besteedt aan je eten. Vooral als je bij iemand op bezoek gaat voor een kerstdiner, is het handig om dit van tevoren te laten weten.

Voel je alsjeblieft niet slecht over het melden hiervan. Op deze manier moet je ook wilskracht en doorzettingsvermogen tonen. Je wilt jezelf immers niet bekendmaken.

Tip 7. Drink voldoende water

Een glas water drinken een uur voor en na de maaltijden helpt de spijsvertering!

Tijdens de maaltijd te veel drinken wordt niet aanbevolen. Dit zorgt ervoor dat je een opgeblazen gevoel krijgt door processen in je maag.

Wees ook voorzichtig met alcohol. Alcohol krijgt voorrang in het spijsverteringsproces, waardoor de rest sneller wordt opgeslagen als vet.

Tip 8. Gezond begin Begin altijd eerst gezond.

Een goed begin geeft je een grotere kans op succes. Begin altijd met een salade of soep voordat je aan het hoofdgerecht begint. Je zult merken dat je sneller vol zit en minder ruimte hebt voor het dessert.

Tip 9. Wees bewust van verleidingen

Nu kom je ongetwijfeld tijdens de feestdagen voor de verleiding te staan.

Op dat moment moet je sterk staan en nadenken over wat je doel ook alweer is. Als je de verleiding hebt weerstaan, geeft dat je een fantastisch gevoel. Als je toegeeft aan verleiding, zul je waarschijnlijk zwak en gefrustreerd voelen achteraf.

Drie stappen om gemakkelijk verleiding te weerstaan.

Wees je bewust van de verleiding. Als je je bewust bent van iets, kun je er ook bewust iets aan doen. Focus op je doelen en het gevoel dat je zult hebben als je sterk blijft. Loop weg of verwijder de verleiding. Loop weg van de tafel met snoep of vraag iemand of ze de schaal met oliebollen ergens anders kunnen zetten. Tip 10. Neem een kleiner bord Neem een kleiner bord. Hierdoor worden de porties automatisch kleiner. We hebben allemaal geleerd onze borden leeg te eten in het verleden en dat doen we nu nog steeds. Eet langzaam en geniet, het is geen wedstrijd! Je zult je beter voelen aan het einde van de avond als je niet propvol zit.

Geniet van de gezelligheid en realiseer je dat gezelligheid niet in eten zit maar in liefde en samenzijn.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Signup our newsletter to get update information, insight or news.